Bucătăria bulgărească este reputată de a fi foarte bine echilibrată. Se folosesc mai ales fructe, legume, carne, peşte… Un loc important este acordat aromelor care dau o savoare orientală mâncării. Foarte importante sunt ceapa şi usturoiul. Cândva, ele ocupau un loc important alături de pâine. Foarte utilizate în bucătăria bulgărească sunt şi menta, pătrunjelul, mărarul cât şi tşubritza.
Iaurtul bulgăresc este cunoscut în întreaga lume pentru gustul său unic graţie fermentului lactic Lactobacillius bulgarius (microorganism specific care transformă laptele în iaurt prin fermentare). Este foate bun pentru sănătate. Amatorii de produse lactate îl vor aprecia cu siguranţă.
Brânza bulgărească cea mai răspândită este sirena, similară brânzei feta, dar mai puţin seacă şi sărată. Altă brânză bulgărească renumită este caşcavalul. Există mai multe varietăţi.
Masa este o bună ocazie pentru a se aduna familia şi prietenii. Orice pretext este bun, dacă nu există o sărbătoare anume.
Supele sunt numeroase şi variate. Supa preferată vara de bulgari este numită tarator, supă rece de iaurt şi de castraveţi parfumaţi cu usturoi, mărar şi nuci. Altă supă foarte apreciată este supa cu ardei gras (şkembe tşorba), care se consumă cu mult ardei iute, cu usturoi şi un pahar de vin. Această supă este cel mai bun remediu după o seară de petrecere.
Mai există şi ciorba de pui, bob tşorba sau manastirska, ciorba de fasole albă, ciorba de urzici (koprivena) sau de spanac (spanatşena). Lista este foarte lungă.
Aperitivele
Numite mezeta, pot fi servit ca aperitive. La început, se aduc diferite salate la masă. Cele mai renumite sunt şopska (de roşii, de vinete, de castraveţi), de ardei copţi (petşeni tşuşki), meşana (roşii şi castraveţi), snejanka (iaurt, castraveţi, usturoi, mărar), kiopolu (caviar de pătlăgea vânătă), ovşarska (roţii, vinete, castraveţi, ceapă, ciuperci, jambon) sau foi de viţă – de vie (lozovi sarmi).
Iarna, salatele sunt făcute din legume sărate sau conservate în oţet. Sunt delicioase! Ele sunt însoţite în general de un pahar de rakia sau de vodkă.
Mâncărurile
Se trece apoi la bere sau la vin cu un platou de rezistenţă. Platourile sunt mereu însoţite de salate sau de garnituri. Sunt propuse multe sortimente de carne ca kebapşeta, kiufteta, şiştşeta, karantşeta (cârnăcoir fin) sau parjola (coastă de porc, de viţel sau de găină). Bulgarii apreciază foarte tare carnea de grătar.
Ghiveciul bulgăresc este considerat cel mai bun din lume.
Bucătăria bulgărească este exclusiv una de sezon. Mâncărurile de iarnă sunt grele, cu carne de porc din belşug.
Deserturi
Patiseria bulgărească constă din tot felul de prăjituri, mai mult sau mai puţin cu făină, foi şi clătite.
Unele deserturi ţin de Orient, ca baklavas, kadaif, tulumbi, triguni, toate foarte mult însiropate. Există şi numeroase prăjituri (torti), îngheţată, creme caramel sau fructe.
Iarna, bulgarii mănâncă kompot, în general făcute în casă.